"Okolo 19:00 jsme požár lokalizovali. Redukujeme síly a prostředky, část hasičů bude odeslána zpátky na své základny," uvedl mluvčí kolem 20:00.

Dřevěná koliba s doškovou střechou byla před časem postavena na místě původního motorestu známého z filmu Vrchní, prchni! s Josefem Abrhámem v hlavní roli. Co bylo příčinou ničivého požáru, který dřevostavbu zcela pohltil, je zatím otázkou. Škoda se bude podle mluvčího pohybovat v řádech desítek milionů. "Hrubý odhad je 30 milionů korun," uvedl.

Požár byl oznámen hodinu před polednem. Hasiči nejdříve vyhlásili druhý stupeň poplachu, pak třetí a nakonec čtvrtý, který využívají jen při mimořádných situacích. Důvodem byl nedostatek vody, kterou musejí přivážet z několikakilometrové vzdálenosti. Ve směru na Prahu byla proto uzavřena dálnice, aby se cisterny mohly dostat na místo co nejrychleji. Situaci komplikovalo i to, že poblíž motorestu je benzinová čerpací stanice. Zásah byl složitý také proto, že jde o dřevostavbu s doškovou střechou, která se obtížněji hasí.

Provoz na D10 ve směru na Prahu byl zastaven před 13:00, řidiči mohou ve směru na Prahu sjet na 21. kilometru u obce Tuřice a na dálnici se vrátit na 17. kilometru za motorestem. Podle policejní mluvčí Michaely Richterové byl na objížďkách hustší provoz, výraznější komplikace ani dopravní nehody ale nejsou hlášeny. "Je tam hlídka i světelné značení," uvedla Richterová.

Dálnice byla kolem 20:00 stále neprůjezdná, Richterová ČTK řekla, že uzavírka potrvá ještě několik hodin.