Mezi osobnostmi, na něž se rozsáhlá akce orgánů činných v trestním řízení zaměřila, je podle prokuratury i předseda sněmovny Ria de Janeiro Jorge Picciani, který je vlivným členem Strany brazilského demokratického hnutí (PMDB) prezidenta Michela Temera.

Picciani byl vyslýchán v centrále federální policie v Riu de Janeiro, napsala AFP. Dodala, že Piccianiho syna policie zadržela v Uberlandii, druhém největším městě státu Minas Gerais, který sousedí se státem Rio de Janeiro.

Kromě toho dnes policisté zatkli i Jacoba Baratu Filha, syna významného brazilského podnikatele Jacoba Baraty, přezdívaného "Autobusový král", který stojí v čele velkého konglomerátu 25 firem působících v oblasti hromadné dopravy.

Baratu Filha policie vyslýchala už začátkem července v rámci vyšetřování vedeného proti řídícím pracovníkům sektoru dopravy obviněným z podplácení místních politiků, po měsíci ho ovšem propustila. Úplatky v tomto případu dosáhly celkové výše 260 milionů realů (1,7 miliardy korun).

Téměř polovinu z této sumy, 123 milionu realů, dostal v letech 2010 až 2016 bývalý guvernér státu Rio de Janeiro Sergio Cabral, který byl zatčen loni v listopadu a podle AFP nedávno odsouzen k více než 14 letům vězení.