Novinářka obvinila ministra, že byl v Německu během vládní návštěvy v nevěstinci. Ministr Chris Cardona, který se dnešního soudu nezúčastnil, toto obvinění popřel. Případ byl odročen na prosinec.

"Chtěl bych, aby bylo jasné, že si v soudním řízení přejeme pokračovat," řekl před soudem jeden ze synů Matthew Caruana Galizia. "Chris Cardona má zájem na tom, aby se pře dále nevedla," dodal, informoval list The Malta Independent.

Novinářka zahynula v pondělí. Pod její vůz někdo umístil bombu, zřejmě semtex, uvedla policie. Krátce poté, co vyjela z domova, exploze odmrštila vůz hluboko do pole. Vyšetřovatelé uvedli, že bomba byla odpálena na dálku mobilním telefonem. Maltská vláda v sobotu nabídla milion eur (25,7 milionu Kč) a ochranu za informace o tom, kdo novinářku zavraždil.

Caruanová Galiziová psala do několika maltských novin i časopisů a vedla vysoce sledovaný blog. V článcích se zaměřovala na místní zločinecké organizace, politiky, obchodníky a další mocné. Nemálo z nich proti ní podalo žalobu. Deník The Malta Independent kontaktoval u neuzavřených soudních sporů všech 12 osob, které žurnalistku žalovaly pro urážku na cti, a pouze dvě z nich uvedly, že po smrti Caruanové Galiziové od žaloby upustí.

V poslední době sbírala informace o pašovaní ropy z libyjské rafinerie tamějšími milicemi. Italští prokurátoři dva dny po její smrti oznámili, že rozbili pašeráckou síť, jež přepravovala ropu získanou na černém trhu do Itálie a do dalších evropských zemí. Uvedli, že jim k tomu pomohli Malťané, kteří byli do pašování patrně zapleteni, napsala agentura AP.