Okresní soud letos v březnu dospěl k závěru, že nešlo o trestný čin a případ předal k vyřešení městskému úřadu v Boskovicích. Řidiči původně hrozilo až pět let vězení za spáchání trestného činu obecného ohrožení.

Krajský soud v neveřejném jednání o stížnosti státního zástupce rozhodl v polovině července. Poté spis putoval zpět na blanenský soud, který rozhodnutí stranám doručoval. Až nyní je tak znám výsledek.

Událost se stala předloni na podzim. Podle obžaloby vjel linkový autobus na přejezd, když tam svítila červená světla. Za přejezdem kvůli stavbě a zúžení silnice stála kolona vozidel. Autobus proto zůstal na přejezdu a jedna z klesajících závor mu skončila na střeše. V autobuse cestovalo 40 dětí a tři další dospělí.

Závoru zvedli dva cestující z autobusu. Díky nim a díky protijedoucímu nákladnímu vozu, které na silnici uvolnilo místo, mohl jet autobus dál. Kolem následně projel spěšný vlak se 140 pasažéry.

Samosoudkyně Helena Frantelová v březnovém rozsudku poukázala na to, že zadní část autobusu uvízla na manipulační koleji, kde žádný vlak projet nemohl, což řidič autobusu věděl. "Vzhledem ke znalosti přejezdu se na to mohl spolehnout," uvedla Frantelová. Vlak navíc projel pomalu po nejvzdálenější koleji od autobusu. Podle ní tak situace nedosáhla obecného ohrožení.

Čtyřiašedesátiletý řidič u soudu řekl, že na přejezd vjížděl, když červená světla nesvítila. "Byla tam udělaná past na řidiče. Z obou dvou stran uzávěrka, zúžení do jednoho směru," popsal na jaře novinářům.