Opatřil se svou družkou žil v pronajatém pokoji v Ostravě-Mariánských Horách. Alkohol pili oba ve velkém, často se hádali. Konflikty nezřídka končily napadením ženy. Oběť domácího násilí několikrát volala policii. Nikdy ale nepodala trestní oznámení, nikdy se také nenechala ošetřit u lékaře. Žádala policisty jen o to, aby násilníka vyvedli z bytu.

Toto soužití vyvrcholilo nejbrutálnějším útokem letos v únoru. Podle obžaloby Opatřil nejprve dal ženě několik facek. Pak ji bil pěstmi a když upadla, šlapal po ní. Útok byl podle soudkyně tak intenzivní a brutální, že napadená měla zlomeninu několika žeber. "Jedno bylo zcela roztříštěné," řekla soudkyně. Oběť měla i poraněná játra či natrženou plíci.

Obžalovaný útok u soudu nevyvrátil, ale ani nepopřel. Tvrdí, že si pamatuje jen jedno žduchnutí. Podle soudu šel po útoku spát. "Útok byl velmi brutální. Poškozenou pak ponechal svému osudu. Žena pak ve velkých bolestech několik hodin umírala," řekla soudkyně. Příčinou smrti podle ní byl úrazový otok mozku. "Kdyby jí byla včas poskytnuta první pomoc, útok by přežila," dodala.

Ve svém zdůvodnění rozsudku také soudkyně uvedla, že jednu z hlavních rolí v tomto případu sehrál alkohol, který vrah i jeho oběť společně často popíjeli. "Je to zářný případ toho, jak alkohol ničí lidské životy. Kdyby nepili nebo nepili tolik, obžalovaný by tu dnes nestál a poškozená by žila," řekla soudkyně.

Podle ní se jednoznačně prokázal úmysl obžalovaného zabíjet. Vychází především z brutality útoku a také z toho, že oběť zanechal bez pomoci umírat.

Rozsudek není pravomocný. Obžalovaný si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Státní zástupce se ale nároku na odvolání vzdal ještě v jednací síni.