"Důkazy nás vedou k názoru, že bomba byla umístěna pod autem a odpálena na dálku," uvedla mluvčí. Na vyšetřování se vedle nizozemských forenzních expertů a agentů amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) podílí i britská policie.

Výbuch odmrštil vůz investigativní novinářky ze silnice daleko do pole. Místní policie soudí, že byla zřejmě použita trhavina semtex. Pokud se to potvrdí, bylo by to v dějinách tohoto středomořského ostrova poprvé.

Maltský premiér Joseph Muscat přiznal, že Caruanová Galiziová byla sice jeho největším nepřítelem, ale že vrahy najde a postaví před spravedlnost. Za informace o vraždě nabídl odměnu. Jeho gesto však nepřijali tři dospělí synové novinářky - Matthew, Andrew a Paul.

"Dokud zůstanou na svých místech současní vůdci země, bude úplně jedno, zda policie zjistí, kdo si vraždu naší matky objednal," uvedli synové na facebooku. "Rezignujte - dozíral jste na zrod společnosti, kterou ovládá strach, nedůvěra, zločin a korupce," vzkázali dále premiérovi.

Muscat dnes odjel do Bruselu, kde ihned po příjezdu popřel tvrzení, že stál u zrodu "mafiánského státu".

Třiapadesátiletá žurnalistka na jaře několik blízkých premiéra Muscata obvinila, že si otevřeli účet v Panamě, kam si posílali nekale získané peníze. Premiér byl kvůli tomu nucen vyhlásit předčasné volby, které v červnu, kdy Malta předsedala Evropské unii, s přehledem vyhrál. Neúnavná blogerka a novinářka měla nepřátele na všech stranách. V poslední době obvinila šéfa opozice z praní špinavých peněz.