Nové plavidlo zhruba za 370.000 Kč bude sloužit poříční jednotce, je uzpůsobené pro práci záchranných složek. Výhodou oproti dosluhujícímu člunu je sklopná příď, díky které je možné zachraňovaného člověka dostat přímo do lodi, aniž by bylo nutné ho složitě vysazovat přes bok lodě. "Odolný materiál umožňuje připlout přímo ke břehu bez kotvení lodi například u můstku. Nahradí dosluhující, šestnáct let starý člun Sessa, oproti němuž má i dvojnásobnou kapacitu. Přepraví až deset osob," popsal vedoucí poříční jednotky Dušan Smejkal.

Plavidlo dostalo jméno Johny, pokřtil jej třináctiletý chlapec Jonatán s poruchou autistického spektra.

Strážníci poříční jednotky hlídkují na člunu v hlavní turistické sezoně prakticky každý den, mimo sezonu jen při vysoké návštěvnosti rekreační oblasti, především o slunečných víkendech. Používají ho například i při pátrání po pohřešovaných lidech, při potápění pro ztracené věci nebo pro odstraňování předmětů omotaných kolem lodních šroubů plavidel dopravního podniku.

Poříční jednotka dostala společně s člunem i novou Škodu Kodiaq za 630.000 Kč. Vůz strážníci využijí pro převoz potápěčské a záchranářské výstroje, jako jsou lahve se stlačeným vzduchem, transportní lůžka pro raněné, zdravotnické sady či teleskopický žebřík. Vůz s náhonem na všechna čtyři kola navíc umožní vlečení člunu i jeho vytahování na hůře přístupných nebo podmáčených místech. Podle informací od automobilky by mělo jít o první Škodu Kodiaq v České republice, která bude sloužit v barvách městské policie.

Strážníci převzali i čtyři Škody Octavia na stlačený zemní plyn, jedna vyšla asi na 340.000 Kč. Strážníci tak i s novými zakoupenými budou používat 16 vozů na stlačený plyn z flotily 45 automobilů. Zakoupili i šestici nových skútrů, celkem jich už mají více než 40, z toho čtyři na elektřinu.