Unie zařadila exprezidenta a jeho syna na sankční seznam krátce po svržení proruského režimu kyjevskými demonstranty, a to kvůli podezření, že se Janukovyčové dopouštěli rozkrádání státního majetku a o převáděli jej do ciziny; sankce umožnily majetek Janukovyčů v bankách EU zmrazit.

Evropský soud již loni v září potvrdil správnost zařazení někdejšího ukrajinského prezidenta a jeho syna na sankční seznam, avšak jen pro období od března 2015.

Pro období od března 2014 do března 2015 soud zmrazení evropského majetku zrušil pro nerespektování příslušných kritérií; na seznam byli totiž zařazeni jen na základě dopisu ukrajinské generální prokuratury o předběžném vyšetřování, který však neposkytoval žádné podrobnosti o vytýkaných trestných činech a odpovědnosti za ně. Pro období od března 2015 do března 2016 podle soudu existují pádné důkazy v řadě dokumentů, že dvojice byla stíhána za zneužití státního majetku.

Výsledkem tohoto verdiktu bylo, že veškerý majetek Janukovyčů v EU zůstal zmrazený, protože vyškrtnutí ze sankční seznam od jara 2014 do jara 2015 byla jen technická záležitost.

Viktor a Oleksandr Janukovyčovi se v odvolání domáhali zrušení té části rozsudku, která potvrzovala zmrazení jejich finančních prostředků. Soudní dvůr jim však nevyhověl.

"Soudní dvůr poukázal na to, že pochybnosti vznesené Viktorem a Oleksandrem Janukovyčovými ohledně nestrannosti ukrajinské justice nejsou s to zpochybnit věrohodnost obvinění vznesených proti nim, pokud jde o konkrétní skutky spočívající ve zneužití veřejných prostředků," uvádí se mimo jiné v komuniké soudního dvora.

Deník Ukrajinska pravda na svém webu poznamenal, že Janukovyčova rodina se nejspíše pokusí zpochybnit i další prodlužování sankcí, které pokračují do současnosti, avšak dnešní verdikt předznamenává, že i tyto pokusy budou neúspěšné.

Exprezident Janukovyč, který veškerá obvinění z defraudace a z dalších zločinů odmítá, žije v ruském exilu. Neočekává se, že by ho Moskva vydala Kyjevu ke stíhání. Ruské úřady mu tento měsíc azyl prodloužily o další rok "kvůli politickému pronásledování a ohrožení života na Ukrajině".