Trumpův výnos se týkal občanů Severní Koreje, Čadu, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Sýrie a Venezuely. Dekret byl už třetím svého druhu, soudní dohru měly i dva předešlé. Lednové rozhodnutí soudy po žalobách několika amerických států zablokovaly a březnové částečně upravily.

V březnu prezident zakázal vstup do země občanům šesti převážně muslimských zemí, tedy Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie. Výnos v září vypršel a nařízení, jež mělo ve středu začít platit, jeho platnost prodlužovalo na neurčito. Zároveň zákaz rozšiřovalo o další tři státy, KLDR, Venezuelu a Čad. Súdán byl ze seznamu vyřazen.

Bílý dům označil rozhodnutí havajského soudce Derricka Watsona za "nebezpečně chybné" a uvedl, že omezení vyplývající z dekretu jsou zásadní pro bezpečnost Američanů. Odvolání, které chce ministerstvo spravedlnosti podat v nejkratším možném termínu, může mít podle amerických právníků šanci na úspěch, protože dekret podepsaný v září byl pečlivě připraven a neopakuje chyby dřívějších dvou rozhodnutí.

Podle Watsonova rozhodnutí má nicméně zářijový prezidentský výnos obdobné nedostatky jako dva předešlé. Nezdůvodňuje prý, jak šest z osmi postižených zemí, kde žije muslimské obyvatelstvo, může ohrozit zájmy USA. Dekret podle soudu diskriminuje postižené z hlediska jejich občanství.

Podle zdroje agentury Reuters instruovalo americké ministerstvo zahraničí na základě dnešního verdiktu ambasády a konzuláty, aby pro občany zmíněných zemí "pokračovaly ve standardním vydávání víz".

Kromě havajského projednávají žaloby na Trumpův dekret i další americké soudy. V Marylandu napadla rozhodnutí žalobou Americká unie občanských práv (ACLU).