"Pro nás je to další jednoznačný argument, že fúze do jedné akciové společnosti, proti které řada lidí brojila, má svůj smysl, jelikož jedině tak je možné jednotně řídit investiční činnost a nákupy v rámci regionálního zdravotnictví," uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Podle něj se zpětnými bonusy v současné době zabývají kontrolní orgány státu u poskytovatelů zdravotní péče bez ohledu na jejich zřizovatele.

Netolický uvedl, že podle jeho informací policie vyslýchá bývalého ředitele Libora Vylíčila a vedoucí nákupního oddělení Ivu Doubravovou. "Žádné obvinění zatím nepadlo," řekl ČTK hejtman. Policie zahájila prověřování na základě udání.

Podle mluvčího společnosti Nemocnice Pardubického kraje Dušana Korela policisté pracují výhradně v Litomyšli, nikoliv v dalších krajských nemocnicích. Provádějí výslechy a vyžádali si dokumenty a data z počítačů, nemocnice jim poskytuje maximální součinnost.

Hejtmanství zatím nemá o vyšetřování žádné další informace. "Informaci jsme dostali dnes ráno. Na místě jsou zástupci Litomyšlské nemocnice i člen představenstva Nemocnice Pardubického kraje pro provozně-ekonomický segment Petr Rudzan," řekl ČTK Barták.

Národní centrála nechce vyšetřování komentovat. "Náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení, nicméně více informací zatím nebudeme poskytovat," napsal na dotaz ČTK v textové zprávě mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.