Íránci s českým občanstvím Zadehovi a jeho 14 společníkům hrozí až 13 let vězení. Podle obžaloby šidili stát při dovozu pohonných hmot do Česka, celková škoda činí 2,5 miliardy korun. V této kauze je Zadeh stíhaný na svobodě díky kauci 150 milionů korun, kterou zaplatil na začátku loňského roku. Od prosince 2016 je ale Zadeh znovu ve vazbě v přidružené kauze, a to kvůli údajnému ovlivňování svědka.

V průběhu předchozích hlavních líčení soud vyslechl všechny obžalované, počínaje dneškem přistoupil k výslechu svědků. Obžaloba jich podle Sosíka navrhla vyslechnout asi tři desítky, obhajoba podle něj trvá na výslechu všech, kteří vypovídali v přípravném řízení, celkem jde tedy asi o 90 lidí. Není také vyloučeno, že strany budou navrhovat další výslechy.

Dnes u soudu vypovídala Milena Pfeiferová, manželka hlavního svědka obžaloby. Uvedla, že pracovala ve firmě Ecoll Invest, kterou spoluzaložil její manžel. Ve firmě pro tehdejšího izraelského investora Ronena Nadava kontrolovala finanční toky. Později společnost podle ní ale našla jiného investora, Zadeha. Uvedla, že od prvního investora do firmy přišly platby v milionech korun, ve druhém případě v milionech eur. Firma podnikala v dovozu pohonných hmot ze zahraničí, koupila ji firma P.P.S., za kterou podle ní Zadeh vystupoval. "S panem Zadehem jsme museli konzultovat všechny platby, kontroloval všechny transakce, já jsem pana Zadeha brala jako šéfa, jako všichni ostatní," uvedla svědkyně. Uvedla, že na konci podnikání byl její manžel unesený a musel zaplatit asi 40 milionů korun. Dodala, že manželovi někdo vyhrožoval a že žijí dodnes ve strachu.

Hlavní svědek v kauze Petr Pfeifer ještě nevypovídal. Zadeh ale už dříve uvedl, že Pfeifer se přiznal ke všemu, z čeho je obžalovaný on. "Takže je zřejmé, že jsem jen nastrčený náhradní viník," míní Zadeh. Obdobně se ve své výpovědi vyjádřil i obžalovaný podnikatel Petr Moštěk. Podle něj byl Pfeifer v prvopočátku hlavním podezřelým a později byl nahrazený Zadehem.

Podle obžaloby Zadeh v letech 2012 a 2013 přivezl s komplici do Česka stovky milionů litrů pohonných hmot ze Slovinska a Německa a stát šidili na daních pomocí falešných daňových přiznání. K obchodům podle obžaloby využíval takzvané bílé koně a do transakcí bylo zapojeno přibližně 65 společností. Zadeh tvrdí, že kauza má jen vytvořit u veřejnosti iluzi boje proti daňovým únikům, přičemž skuteční pachatelé spravedlnosti unikají.

Soud pokračuje ještě dnes v přerušeném výslechu Pfeiferové, hlavní líčení je v plánu i v úterý a ve středu, kdy by měl mluvit i Pfeifer.