"Společným jmenovatelem těchto řízení bylo to, že soudkyně Králová jako samosoudce nebo jako předsedkyně senátu opakovaně nerespektovala závazný právní názor a pokyny vyslovené v rozhodnutích nadřízených soudů. Ve všech případech následně nadřízený soud, tedy Městský soud v Praze, rozhodl tak, že věcí se bude zabývat jiný samosoudce nebo jiný senát," popsala mluvčí.

Doplnila, že ministr u Králové prozatím nevyužil svého oprávnění rozhodnout o dočasném zproštění výkonu funkce soudce.

Podle České televize Pelikán soudkyni v žalobě vytýká zaviněné porušení povinností soudce a ohrožení důvěry v nezávislé, nestranné, odborné a spravedlivé rozhodování soudů.

Ministr spravedlnosti může navrhnout zahájení kárného řízení proti jakémukoliv soudci, a to do půl roku ode dne, kdy se dověděl o skutečnostech týkajících se kárného provinění, nejpozději však do tří let od jeho spáchání. Kárnou žalobu projednává Nejvyšší správní soud. Podle závažnosti provinění může soudci uložit důtku, snížení platu, odvolání z funkce předsedy soudního senátu nebo odvolání z funkce soudce.

Nejvyšší správní soud návrh na zahájení kárného řízení obdržel během dneška. Podle rozvrhu práce bude rozhodovat kárný senát s předsedou Karlem Šimkou. "Soudce se musí s návrhem seznámit, vyžádá si vyjádření kárně obviněné, nařídí jednání, na němž rozhodne. Podle jeho slov by to mohlo být v průběhu zimy," uvedla mluvčí správního soudu Sylva Dostálová.

Pokud v kárné žalobě navrhl odvolání z funkce, může ministr soudkyni výkonu funkce dočasně zprostit, a to až do pravomocného skončení kárného řízení. Proti rozhodnutí o dočasném zproštění funkce by Králová mohla vznést námitky, které by ale neměly odkladný účinek. Po dobu dočasného zproštění by pobírala polovinu svého platu.

Králová se s pražským městským soudem neshodla v kauze Vojenského zpravodajství, v níž čelí obžalobě i někdejší šéfka kabinetu Petra Nečase (ODS) Jana Nečasová. Poté, co soudkyně aktéry případu opakovaně zprostila viny, zpochybnil městský soud její nestrannost, vytkl jí nelogické hodnocení důkazů a věc jí odebral.

V dubnu letošního roku ji pak odvolací senát zbavil i kauzy bývalého generálního ředitele Čepra Tomáše Kadlece a obchodního ředitele Alexandra Houšky. Soudkyně dvojici osvobodila celkem třikrát. Městský soud mimo jiné konstatoval, že senát Králové "zcela ignoroval" právní názor Nejvyššího soudu.

Králová nadále rozhoduje kauzu tzv. poslaneckých trafik, která vedla v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády. Pražský městský soud na jaře zamítl stížnost státních zástupců, podle nichž je soudkyně podjatá.