Lidé, kteří komunikovali s OHCHR, byli unášeni, zadržováni, drženi v izolaci nebo zmizeli, uvedl asistent generálního tajemníka OSN pro lidská práva Andrew Gilmour na zasedání Rady OSN pro lidská práva. Mezi devíti státy jmenovanými v uvedené zprávě je devět ze 47 současných členů Rady - Burundi, Čína, Egypt, Indie, Kuba, Rwanda, Spojené arabské emiráty, Saúdská Arábie a Venezuela.

Gilmour označil za "odpudivé", že se jeho úřad musí zase vracet s příklady států, které pronásledují lidi za to, že pomáhají Spojeným národům. Dnes předložený dokument je již osmou takovouto výroční zprávou o represích.

"Je cosi tragikomického a zcela odporujícího Chartě a duchu OSN, a zejména této Radě (pro lidská práva), v tom, že lidé jsou za spolupráci s OSN v oblasti lidských práv trestáni zastrašováním a pronásledováním," řekl Gilmour.

Zbylými dvaceti kritizovanými státy jsou Alžírsko, Bahrajn, Barma, Eritrea, Honduras, Írán, Izrael, Jižní Súdán, Maroko, Mauritánie, Mexiko, Omán, Pákistán, Srí Lanka, Súdán, Tádžikistán, Thajsko, Turecko, Turkmenistán a Uzbekistán.

V předchozích zprávách bylo v průměru jmenováno 15 zemí, nikdy jich nebylo více než dvacet. Čína a Saúdská Arábie se ocitly v šesti z osmi těchto zpráv.

Část postižených osob přišla o práci, jejich domovy nebo kanceláře byly terčem razií, měly zákaz cestování nebo jejich finance byly zmrazeny. Mnohé případy se týkaly svévolného zadržování a mučení, sexuálního obtěžování i znásilnění.

Některé země svůj postup "ospravedlňují" tvrzením, že dotyčné osoby jsou teroristé nebo že spolupracují se zahraničními subjekty s cílem poškodit stát.