"V tuto chvíli budeme čekat, zda ta stížnost bude Evropským soudem pro lidská práva přijata," uvedla mluvčí. Podle Primy to může trvat týdny, ale i měsíce. Česko je připraveno příbuznou podpořit, musí to udělat vládní zmocněnec pro Českou republiku, dodala Valentová. V intervenci chce zmocněnec například poukázat na to, že nebylo dodrženo právo na spravedlivý soud. Například porota, která rozhodla o nevině, nemá žádný předpis, aby zdůvodnila své rozhodnutí, připomněla Prima.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) už v dubnu uvedl, že Česko se s rozhodnutím britského soudu nehodlá smířit a udělá vše pro to, aby bylo dosaženo spravedlnosti.

"Evropský soud pro lidská práva jediný může nařídit nové projednání. To je dnes jediná instance, která přichází v úvahu a která je podle mě schopná zjednat tu spravedlnost, po které musí každý normální člověk volat," řekl tehdy Zaorálek.

Případ se stal loni v září. Devětadvacetiletý Raymond Sculley na Čecha, který žil v Británii řadu let, zaútočil podle záběrů bezpečnostní kamery řetězem s bezpečnostním zámkem na kolo a zasadil mu několik ran do hlavy. Pak nad svou obětí stál a podle svědků ležícímu muži řekl: "Podívej, cos mě donutil udělat." Čech podle pitvy zemřel v důsledku silného krvácení. Pachatel, který nebyl uznán vinným ani z úmyslného zabití, se hájil tím, že jednal v sebeobraně.