U soudu v turecké metropoli se dnes shromáždila řada protestujících na podporu obžalovaných, kteří se stali symbolem politických represí a desetitisíců osob, které v zemi za poslední rok přišly o práci. Policie proti demonstrantům zasáhla slzným plynem a zatkla 24 osob, když chtěla skupina promluvit k novinářům, napsala agentura AP.

Panují obavy, že Gülmenová a Özakça se nedočkají spravedlivého soudu. "První překážkou spravedlivého procesu bylo zadržení jejich právníků, což byla zároveň skrytá výhrůžka směrem k soudcům. A teď je nepřivedli k soudu, což je úmyslné porušení jejich práva hájit se," řekl Bariş Yarkadaş z největší turecké opoziční strany Lidová republikánská strana (CHP).

Policie v úterý pro údajný podíl na "teroristických aktivitách" zatkla alespoň 15 právníků, kteří pracovali pro obžalované učitele, a na další vydala zatykače. Původní obhájci ani samotní obžalovaní dnes u soudu nebyli. Policie to učitelům zakázala, neboť tvrdí, že by mohli i v oslabeném fyzickém stavu zkusit utéct z vazby. Gülmenová a Özakça drží od března na protest proti svému propuštění hladovku a přežívají jen na tekutinách a doplňcích stravy.

Zatčeni byli v květnu v 76. den hladovky. Obžalováni jsou z členství v levicové organizaci DHKP-C, která podle BBC usiluje o nahrazení turecké vlády marxistickým zřízením. Ankara viní DHKP-C za smrt více než 80 lidí a považuje ji za teroristickou. Mezi teroristy ji řadí také Spojené státy a Evropská unie.

V červenci předložil turecký ministr vnitra detailní seznam zločinů, ze kterých jsou učitelé obviněni. Gülmenové s Özakçou za ně hrozí až 20 let vězení, oba napojení na jakoukoli teroristickou organizaci vehementně odmítají. Podle agentury Reuters je dnes k soudu přišlo hájit alespoň 100 advokátů a podporu jim přišli vyjádřit také poslanci za CHP a prokurdskou Lidovou demokratickou stranu (HDP).

Souzení učitelé patří k téměř 60.000 osobám zatčeným v rámci čistek, které Ankara spustila po zmařeném pokusu o puč z loňského července. Téměř 150.000 lidí ze stejného důvodu přišlo o práci. Turecko tvrdí, že závažnost loňských událostí takovouto reakci vyžaduje, zatímco podle aktivistů a některých západních politiků používá Ankara puč pouze jako záminku k umlčení opozice.