Hutní materiál putoval do firem ABK - Pardubice a ABK - Steel ze Slovenska fiktivně přes řetězec dalších účelových společností, když první v řadě nepřiznávala a neodváděla DPH. Tím mělo vzniknout zdání, že oběma firmám nevznikla povinnost DPH platit. Ve skutečnosti bylo zboží dodáváno do Pardubic přímo.

Jiří Richtár, který se na fiktivních obchodech podílel prostřednictvím dvou ostravských firem, byl odsouzen k souhrnnému trestu 7,5 roku vězení. Již předtím mu totiž soudy v Ostravě a Olomouci uložily tresty za úvěrový podvod. Nesmí také pět let vykonávat funkce ve statutárních orgánech obchodních korporací.

Pavel Medek, obchodní ředitel další prostřednické firmy, dostal u soudu šest let vězení a trest propadnutí majetku. Člen vedení pardubických společností Petr Kadeřávek a jejich smluvní obchodní zástupci David Pilař a Roman Feigl byli potrestáni třemi lety vězení s podmíněným odkladem na pět let a rovněž s propadnutím majetku.

Poté, co finanční úřad v létě 2014 obstavil účty pardubických firem, skoočila ABK - Pardubice v prosinci 2014 v konkurzu. Insolvenční řízení ABK - Steel bylo zastaveno kvůli nezaplacení zálohy.