Policie podle Javorkové zahajuje bezpečnostní opatření související s letošním 47. ročníkem závodu už dnes. Spolu s dopravními policisty, kteří budou kontrolovat rychlost vozidel, se na akci budou podílet také pořádkoví a cizinečtí policisté a kriminalisté. Na bezpečnost diváků a návštěvníků budou letos dohlížet i policisté pohotovostního a eskortního oddělení vybavení z preventivních důvodů dlouhými zbraněmi

"V této souvislosti žádáme návštěvníky, aby se v zájmu vlastní bezpečnosti chovali ukázněně a vždy dbali pokynů pořadatelů a policistů. K dispozici budeme mít i vrtulník Letecké služby Policie ČR, který bude využíván zejména pro koordinaci dopravy a odhalování závažných dopravních přestupků, ale například i k monitorování odstavných parkovišť," uvedla Javorková.

Policie každoročně už před začátkem rallye monitoruje rychlost závodníků, kterým se občas podaří mimo trať předepsanou rychlost překročit. Atmosféře závodu občas podlehnou také běžní řidiči a neuhlídají rychlost svého vozu. "Budeme dohlížet i na dodržování zákazu vstupu osob do uzavřené oblasti v souvislosti s vyhlášením stavu nebezpečí z důvodu rozšíření afrického moru prasat. Kontroly se budou týkat především návštěvníků rychlostních zkoušek Březová a částečně Troják," sdělila mluvčí.

I letos policie zřídila pro veřejnost speciální linku 974 666 555, na níž se lidé od čtvrtka do neděle dozví informace o aktuálních problémech v dopravě, uzavírkách, hustotě provozu či o objízdných trasách. Policisté také upozorňují návštěvníky rallye, aby si chránili osobní věci a nenechávali je v zaparkovaných vozech.

V pátek bude kvůli večerní městské rychlostní zkoušce uzavřeno centrum Zlína. Přehled dalších uzavírek je spolu s kompletními informacemi o rallye na internetových stránkách www.czechrally.com. Rallye každoročně přiláká asi 200.000 diváků.