Maškáh čelí obvinění z vraždy a pokusu o vraždu s teroristickým záměrem. V souvislosti s útokem byli zadrženi ještě čtyři další Maročané, tři z nich dnes pak soud rovněž poslal do vazby a čtvrtého muže propustil na svobodu. Policie v prohlášení uvedla, že propuštěného muže již z ničeho nepodezřívá, neboť k tomu není důvod.

Začátkem letošního roku dostala policie v jihozápadním Finsku informaci o změně chování Maročana, který se nyní k útoku přiznal. Jeden cizí státní příslušník policii upozornil, že se Maškáh radikalizoval a projevuje zájem o extremistické ideologie. Policisté zprávu předali kontrarozvědce SUPO, ale podle ní toto sdělení neobsahovalo žádné konkrétní údaje o případných plánech Maškáha spáchat atentát.

"Úřady dostaly za poslední dva roky více než 1000 podobných tipů. Snažíme se každým z nich zabývat. Tipy, které obsahují konkrétní hrozbu, mají prioritu," uvedl šéf SUPO Jyri Rantala.

Jak napsal zpravodajský server Yle, jméno Abdarrahmán Maškáh nebylo na seznamu lidí, které mají protiteroristické síly sledovat. Podle kontrarozvědky SUPO úřady nyní sledují aktivity asi 350 lidí, které považují za potenciálně nebezpečné.

Finský Národní úřad pro vyšetřování (NBI) potvrdil dřívější zprávy finských médií, že Maškáh požádal ve Finsku o azyl a že mu tato žádost byla zamítnuta. Šéf NBI Robin Lardot prohlásil, že Maročan se proti tomuto rozhodnutí ještě před útokem odvolal.