Prodejnu v Široké ulici přepadla v poledne 23. února 2016 trojice mužů - podle obžaloby jimi byli Marian Karlovas, Jurij Anatoljevič Pučkov a Andrej Istratov. Do obchodu prý nejprve vstoupili první dva, přičemž Karlovas si nechal od prodavače předvádět zboží. Po příchodu Istratova pak trojice napadla oba přítomné zaměstnance a spoutané je zanechala v zázemí obchodu. Poté muži sebrali 29 kusů hodinek v celkové hodnotě přes 13 milionů korun a z místa odešli pěšky.

Další tři obvinění - Alexej Ložečnikov, Vitalij Komarovskij a Petr Odinokov - prý lupičům pomáhali s koordinací činu, s příjezdem na místo a s odvozem lupu.

"Skutek byl provedenými důkazy zcela jednoznačně prokázán. V roce 2014 mu předcházela jiná loupež, takže policie ihned po spáchání disponovala určitými indiciemi, že by mohlo jít o stejnou skupinu," konstatovala dnes u pražského městského soudu státní zástupkyně Ivona Horská. Odmítla tvrzení Ložečnikova, který soud přesvědčoval, že o plánované loupeži nic netušil. Ze zachycené komunikace podle ní vyplývá, že i muži, kteří se přímo neúčastnili přepadení v prodejně, dobře věděli, k čemu má v Praze dojít.

Pučkov a Istratov jsou stíháni jako uprchlí, podle Horské se pravděpodobně nacházejí v Rusku. Třetí přímý účastník loupeže Karlovas se ke skutku přiznal. Býval prý úspěšným podnikatelem, po poklesu kurzu rublu ale nadělal dluhy, a proto se rozhodl pro trestnou činnost.

Doznal se i Komarovskij, který usiluje o status spolupracujícího obviněného. Státní zástupkyně pro něj navrhla jen tříletý trest, protože se díky němu podařilo identifikovat další pachatele. Pro ostatní obžalované chce tresty v dolní polovině sazby, která činí osm až 15 let. Soud vynese rozsudek v úterý.

Policie dříve uvedla, že za loupeží stála skupina Vyborg, která se specializuje na přepadání obchodů se šperky. Tvoří ji hlavně lidé ze zemí bývalého Sovětského svazu, řízena je z Ruska a Finska. Podle policistů má gang na svědomí také přepadení klenotnictví v Pařížské ulici z roku 2014. Pachatelé prý uloupené zboží prodávají za zlomek jeho skutečné ceny, přičemž cennosti často končí v Japonsku a jihoasijských státech.