Sklad hořlavých kapalin vyhořel v liberecké Severochemě 29. května. Jeden zaměstnanec se lehce popálil, když se snažil oheň uhasit. Zranil se i jeden z hasičů, požár likvidovalo 120 profesionálních a dobrovolných hasičů. Co bylo příčinou požáru haly, zatím není jasné. Policie dosud vyšetřování neukončila, mimo jiné čeká na závěry znalce. Kriminalisté prošetřují několik verzí. "Je mezi nimi i ta, zda nedošlo k 'pochybení' lidského faktoru," uvedla již dříve mluvčí policie Vlasta Suchánková.

V kraji se stal ještě jeden požár se škodou nad deset milionů korun. Děti při hře zapálily na začátku května v Jindřichovicích pod Smrkem na Liberecku halu na uskladnění slámy s fotovoltaickými panely na střeše. Způsobily škodu za 18 milionů korun. Také při likvidaci tohoto požáru se zranil jeden hasič.

Mnohem horší následky měl na konci ledna požár pískovcového sklepa v Mimoni na Českolipsku, kdy zemřel třiašedesátiletý bezdomovec. Podle pitvy zemřel v důsledku udušení ze zplodin hoření.

Těžké popáleniny utrpěl v polovině ledna starší muž při požáru domu s pečovatelskou službou v Novém Boru - Arnultovicích na Českolipsku. Dalších pět lidí se nadýchalo kouře, převezeni byli do českolipské nemocnice. Šest lidí museli záchranáři ošetřit i při březnovém požáru v bytě panelového domu ve Frýdlantu na Liberecku. V tomto případě šlo o lehká zranění.