Festival Mácháč je největším domácím beach open air festivalem, který patří už čtrnáct let k tradičnímu zakončení taneční sezony. Koná se na pláži v Doksech, kam se vejde až 10.000 lidí. Festival je zaměřený na elektronickou taneční hudbu. V areálu je kromě hlavní scény, kde vystupují největší hvězdy, také několik vedlejší pódií. Ve dvoudenním programu se představí více než sto umělců. K hlavním hvězdám toho letošního patří W&W a Sunnery James & Ryan Marciano.

Do bezpečnostních opatření se podle Balákové zapojí vedle českolipských policistů i jejich kolegové z Libereckého a Ústeckého kraje, z policejního ředitelství v Drážďanech, a také kriminalisté libereckého krajského toxi týmu a celníci z Libereckého kraje a Drážďan. "Celníci ze Saska s sebou tradičně přivezou mobilní spektrometr, který dokáže s vysokou přesností a rychlostí detekovat stopy po drogách, prekurzorech, ale také například i po výbušninách," doplnila Baláková.

Výsledek testu znají celníci do několika vteřin. "Pokud přístroj přítomnost zakázané látky ve vozidle potvrdí, probíhá další kontrola s nasazením služebního psa vycvičeného na vyhledávání drog. V takovém případě posádky vozidel vydávají drogy celníkům bez zbytečných průtahů dobrovolně, protože už ze zkušenosti vědí, že při takové prohlídce vozidla a zavazadel o svůj kontraband tak jako tak přijdou. Uživatelé i distributoři drog mají proto k celníkům ze Saska velký respekt," řekla Baláková.

Vzhledem k současné situaci v Evropě se podle policejní mluvčí do bezpečnostního opatření zapojí také hlídky se speciální výzbrojí. "Jejich úkolem je rychle a adekvátně zasáhnout při mimořádné situaci. Do jejich výzbroje patří například samopaly," řekla. Motoristé v okolí dějiště festivalu se musí připravit na silniční kontroly a přechodné snížení povolené rychlosti na 30 kilometrů v hodině.