"Probíhají výslechy a další zjištění. Příčina bude známa do tří týdnů," sdělil ČTK mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Podle zpravodajství pražských hasičů vyšetřovatelé zjistili, že začalo hořet ve čtvrtém patře.

Oheň se šířil po plastovém zakrytí lešení do dalších pater hotelu. Hasiči zasahovali od 20:39 do 22:44. Do prostor hotelu se požár nerozšířil, ale kvůli zplodinám, které se dostaly do všech pater budovy, bylo evakuováno 72 lidí. Během zásahu hasiči vypnuli přívod vody k automatickému hasicímu zařízení, aby zabránili dalším škodám.

Vedení hotelu zatím sčítá škody. Vznikly na fasádě domu, na pokojích, které byly zakouřené, dále byl poškozen interiér vodou z automatického hasicího systému a v neposlední řadě budou ztráty hotelu ekonomického rázu z důvodu ušlého zisku. "Hosté byli na hotelu zpět v úterý. V částech, které nebyly nijak zasažené dýmem ani vodou. Plný provoz, tedy zprovoznění všech pokojů očekávám do 30 dnů," řekl na dotaz ČTK Josef Bára, generální ředitel společnosti vlastnící hotel.

Požár poznamenal kromě hotelu také fungování okolních podniků. Fitness studio v suterénu budovy bylo od pondělního večera do čtvrtečního rána uzavřeno kvůli vodě a poškozené elektroinstalaci. Do konce týdne nabízí jen omezené služby. Knihkupectví v přízemí je do odvolání zavřeno.

Při evakuaci osob vznikla škoda zhruba 15.000 korun restauraci sousedící s hotelem. Policie oblast vyklidila a hosté z toho důvodu neměli čas útratu zaplatit, řekl ČTK provozní restaurace Libor Dvořák. Podnik je sice v plném provozu, ale hostů je o polovinu méně.

Hotel Juliš se nachází ve spodní části Václavského náměstí. Přední strana funkcionalistické stavby je orientována na náměstí a vzadu sousedí s Františkánskou zahradou. V letech 1998 až 2003 byla budova zrekonstruována.