Nižší instance soudu EU v prosinci 2015 rozhodla o vyřazení Hamasu ze seznamu teroristických organizací na základě formálních nedostatků někdejšího rozhodnutí EU, kterým bylo hnutí na soupis v roce 2003 zapsáno. Nestalo se tak totiž na základě zhodnocení činů Hamasu, ale na základě informací z médií, internetu, ale i od USA a Izraele, což soud nepovažoval za dostatečné.

Proti rozhodnutí se však v lednu 2016 odvolaly členské země EU. Následně v září loňského roku generální advokátka Soudního dvora Evropské unie Eleanor Sharpstonová uvedla, že Hamas opravdu měl být odstraněn ze seznamu teroristických organizací, jelikož vlády osmadvacítky neposkytly dostatečné důkazy o tom, že se Hamas podílí na teroristických útocích. Ačkoliv rozhodnutí Sharpstonové závazné nebylo, není příliš obvyklé, aby se soudní dvůr jejími doporučeními neřídil.

Izrael vedl s Hamasem, který ovládá palestinské Pásmo Gazy, několik ozbrojených konfliktů. Poslední trval před dvěma lety 50 dní. O život při něm podle palestinských úřadů přišlo více než 2100 Palestinců, většinou civilistů. Na izraelské straně zahynulo 67 vojáků a šest civilistů.

ngl šeb