Klíčovou postavou sítě, která manipulovala zakázky i ve veřejné dopravě, svozu odpadu či ve správě středisek pro uprchlíky, byl bývalý pravicový extremista Massimo Carminati. Tento již dříve odsouzený zločinec, přezdívaný jednooký kvůli poranění oka při přestřelce s policií v 80. letech, dostal dnes u soudu v Římě nejvyšší trest z odsouzených - 20 let vězení. Obžaloba pro něj ale žádala 28 let.

S druhým nejvyšším trestem odešel od soudu Salvatore Buzzi, který byl pravou rukou Carminatiho a dostal 19 let vězení. Celkem stanulo před soudem v této kauze 46 lidí, vyneseny byl dnes tresty od šesti do 20 let odnětí svobody. Odsouzení mají právo se proti verdiktu odvolat.

Vynesené tresty jsou nižší, než žádala obžaloba, neboť soud neuznal, že by obžalovaní tvořili mafiánskou organizaci. Podle verdiktu šlo o skupinu, kterou italské právo nazývá "prosté zločinecké sdružení". Prokurátor Paolo Ielo už oznámil, že se proti verdiktům odvolá.

Od vypuknutí kauzy, kterou italský tisk nazval Mafia Capitale, se od jejího začátku v roce 2014 psalo o tom, že korupční síť fungovala na stejném principu jako mafie z jihu Itálie, jako jsou Camorra, Cosa Nostra či N'Dranghetta. To se ale obžalobě nepodařilo prokázat. Proto byli také zproštěni Rocco Rotolo a Salvatore Ruggiero, kteří měli podle obžaloby zajišťovat kontakty Carminatiho sítě s N'Dranghettou.

Členové sítě získali kontakty na římské radnici a pomocí úplatků a zastrašování se jim pak dařilo dostávat lukrativní veřejné zakázky.

Manipulace zakázek v Římě se týkala všech oblastí, včetně center pro svobodné matky, sirotky či uprchlíky. "Imigranti nám vydělali více peněz než drogy," vypověděl podle agentury EFE v jednom z výslechů Buzzi.

Korupční síť kolem římské radnice se podle obžaloby vytvořila po volbách v roce 2008, kdy se stal starostou pravicový politik Gianni Alemanno. Kauza se týká období před nástupem současné římské starostky Virginie Raggiové do úřadu v červnu 2016.

Raggiová byla dnešnímu vynesení rozsudků přítomna jako zástupce poškozené strany. "Dnes bylo jasně řečeno, že tu existovalo zločinné spolčení, které dokázalo kontrolovat politická rozhodování na radnici, za což platíme dodnes," řekla novinářům současná starostka.