Hořící stromy a keře museli v Itálii hasit již o víkendu. V letovisku Capalbio v Toskánsku musely kvůli nim úřady evakuovat turisty ze dvou místních kempů. "Žhavou neděli" podle hasičů zažili také obyvatelé nedalekého města Grosseto. Plameny tam poničily tři budovy a 16 automobilů.

Kritická není situace pouze na toskánském pobřeží, ale i jižně od Neapole v okolí Salerna a sopky Vesuv, na Sicílii, na Elbě a rovněž v okolí Říma.

V neděli museli kvůli požárům vegetace zastavit provoz na několika železničních tratích vedoucích z Říma k pobřeží Tyrhénského moře. Mnoho turistů i obyvatel metropole se tak nemohlo z pláže zpět do města vrátit až do noci na dnešek.

Agentura Reuters dnes informovala, že hasiči zasahovali na římském přímořském předměstí Ostia u třech požárů. "Situace je velmi vážná. Řím nemůže tomuto přírodnímu prostředí čelit sám," prohlásila během inspekční cesty starostka Říma Virginia Raggiová.

Starostka rovněž naznačila, že požáry v metropoli by mohly být dílem žhářů. Policie po celé zemi zadržela již několik lidí, které podezřívá ze zakládání požárů, jednoho pak dopadla v metropoli.

Podle agentury DPA v Itálii v uplynulých čtyřech týdnech shořelo tolik lesů a křovin, jako za celý loňský rok - na ploše téměř 26.000 hektarů.