Během rwandské genocidy zmasakrovali radikální Hutuové za pouhých 100 dní od dubna do července 1994 na 800.000 menšinových Tutsiů a také desetitisíce umírněných Hutuů. Zabito bylo podle odhadů na 20 procent obyvatel země a asi 70 procent rwandských Tutsiů. Francie měla v době masakru úzké vazby na tehdejší režim prezidenta Juvénala Habyarimanu z kmene Hutu, jehož vražda 6. dubna 1994 masové vraždění rozpoutala.

Organizace Sherpa, CPCR (Společenství občanských stran za Rwandu) a Ibuka France viní BNP Paribas z podílu na genocidě, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů. Podle nich v době převodu už platilo zbrojní embargo.

BNP Paribas Reuters v emailu sdělila, že se o žalobě dozvěděla prostřednictvím médií, ale zatím nemá dostatek informací, aby se mohla k situaci vyjádřit. Guvernér rwandské centrální banky na twitteru uvedl, že k žalobě nemá žádný komentář. Předchůdkyně BNP Paribas, Banque Nationale de Paris se s Paribas spojila v roce 2000 a následně vznikla BNP Paribas. O tom, že rwandská centrální banka posílala peníze na švýcarský účet obchodníka se zbraněmi, prý věděla.

Plukovník Theoneste Bagosora z kmene Hutu se s obchodníkem se zbraněmi podle žalujících organizací 17. června 1994 domluvil na koupi 80 tun zbraní. Zásilka následně dorazila přes Kongo do rwandského města Gisenyi. OSN přitom o měsíc dříve na Rwandu uvalila zbrojní embargo.

Sedmdesátiletý Bogosora byl odsouzen k pětatřicetiletému vězení za zločiny proti lidskosti během genocidy v Rwandě.

ngl sva