Loni v červenci a srpnu zemřelo 120 lidí, což byl však nejnižší počet od roku 1990. Meziročně šlo o pokles o 27 usmrcených. "Oproti běžným měsícům jsou ta čísla nadále vysoká," zdůraznil Lerch.

Za hlavní rizika pro řidiče o letních prázdninách Lerch označil například nárůst dopravy, zhoršenou průjezdnost silnic kvůli uzavírkám a stavebním omezením, vysoké venkovní teploty nebo navazující únavu řidičů. "Vyjíždějí i nezkušení řidiči. Je velmi důležité naplánovat si trasu a vyjíždět odpočatí," upozornil také Lerch. Řidiči by podle něj také měli sledovat dopravní zpravodajství.

Tragické nehody v letních měsících se v létě nejčastěji stávají kvůli nepozornosti řidičů, kteří se nevěnují dostatečně řízení, nedodržují bezpečnou vzdálenost mezi auty, jedou příliš rychle nebo vjedou do protisměru. V některých případech hraje roli také alkohol.

Bezpečnostní akce, kterou vyhlásil policejní prezident, se týká prvních tří prázdninových víkendů. Podle Lercha budou specifické zejména první dva víkendy, mezi které jsou vloženy také dva sváteční dny v pracovním týdnu.

V regionech se podle Lercha chystají další akce, které budou jednotlivé kraje vyhlašovat podle aktuální situace. Policisté chtějí kontrolovat také autobusy nebo dodržování rychlosti při mezinárodní akci, která se uskuteční ve většině Evropy. Podle Lercha by většina bezpečnostních akcí měla směřovat hlavně na páteřní silnice, kde se nejčastěji stávají závažné nehody.

Bezpečnostní oddělení ministerstva dopravy BESIP v souvislosti s uzavírkami a omezeními na silnicích připravilo pro řidiče sérii krátkých videoklipů s názvem Zpomal budeš rychlejší, které ukazují, jak se mají v těchto situacích správně chovat. Podle ředitele oddělení Martina Faráře je důležité, aby řidiči jezdili bezpečně, plynule, dodržovali bezpečnou vzdálenost mezi auty a věnovali se řízení. Upozornil, že v uzavírce o délce pěti kilometrů, kde auta mají jet 80 kilometrů v hodině, řidiči ztratí maximálně 1,5 minuty. "Dopravní nehoda před nebo uvnitř omezení však způsobí zdržení i v řádech hodin," dodal Farář.

Pokračovat budou i další preventivní projekty. Podle Lercha policisté například budou chodcům, cyklistům či motorkářům rozdávat reflexní prvky, aby byli lépe vidět. Policisté se chtějí také zaměřit na vzdělávání dětí, které s rodiči o prázdninách cestují v autech.