Dovolání dorazilo ke krajskému soudu, který podnět spolu se spisem předá nejvyšší instanci. Jde o dovolání obžalovaného, potvrdila ČTK mluvčí krajského soudu Eva Sigmundová. Stejnou možnost má i nejvyšší státní zástupce, zatím ji nevyužil.

Útok se odehrál na jaře 2014. Auto stálo před domem Lichtenberkovy bývalé přítelkyně. Žena v domě spala s dítětem, partnerem a dalšími příbuznými. Lichtenberk auto polil pěti litry směsi benzinu, nafty a ředidla a zapálil. Plameny vůz zničily, sousedka ale zavolala hasiče dřív, než mohl oheň zasáhnout i dům.

Lichtenberk zapálení auta doznal a vyjádřil lítost, popřel ale, že by chtěl někoho zabít. Zoufalým způsobem se prý snažil přimět bývalou přítelkyni, aby s ním komunikovala a obnovila vztah. Podle znalců se jednalo v jeho případě o demonstrativní jednání. Podle vrchního soudu tedy nebyl srozuměn s tím, že při požáru může někdo zahynout, což mu dříve přičítal krajský soud.

Po změně právní kvalifikace Lichtenberka nově ohrožovala sazba pět až 12 let vězení. Soud mu trest uložil v polovině rozpětí. Zohlednil to, že jde o recidivistu, který byl v minulosti 17krát trestán za majetkovou trestnou činnost.