Podle agentury TASS se terčem útoku stala i ruská ropná společnost Rosněfť, kontroly svého systému provádí také ruská pobočka skupiny Home Credit.

"V tuto chvíli policie zaznamenala 22 hlášení o napadení osobních počítačů. Útoky ohlásily jak státní, tak soukromé instituce, mezi nimi i jeden z mobilních operátorů," oznámil na svém facebooku mluvčí ukrajinské policie Jaroslav Trakalo.

Postiženy byly i počítače kontrolující úroveň radioaktivity v oblasti Černobylské jaderné elektrárny, sdělila podle agentury AFP mluvčí vládního úřadu, který má oblast Černobylu na starosti, Olena Kovalčuková. Upřesnila, že se zastavilo automatické měření radioaktivity. Podle Reuters ale úřad ujistil, že tamní technologické systémy pracují normálně a že se v měření pokračuje manuálně.

Podle poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Heraščenko počítače nakazila modifikovaná verze vyděračského viru WannaCry. Ve většině případů se prý šířil e-mailem, který zasažení obdrželi už před několika týdny. "Dnes můžeme říci, že útok se připravoval nejméně měsíc," napsal Heraščenko na svém facebooku.

Podle agentury Interfax-Ukrajina hackeři požadují výkupné v bitcoinech. Podniky se kvůli ochraně odpojují od internetu.

"Národní banka Ukrajiny varovala finanční sektor před hackerským útokem neznámým počítačovým virem. Byl proveden zvenčí na několik ukrajinských bank a podniků ze soukromého i státního sektoru," oznámila centrální banka s tím, že posílila bezpečnostní opatření. Ujistila zároveň, že bankovní infrastruktura je před útokem hackerů náležitě chráněna, útoky by tedy měly být odraženy.

Kyjevské letiště i státní železniční podnik uvedly, že i přes hackerské útoky pokračují v normálním provozu.

Ruská ropná jednička Rosněfť musela kvůli silnému hackerskému útoku na své servery přejít na rezervní systém řízení, těžbu ropy ale nezastavila. "Hackerský útok mohl způsobit vážné škody, ale díky tomu, že firma přešla k záložnímu systému řízení výrobních procesů se těžba nezastavila," uvedl podnikový mluvčí.

Kontroly systému provádí i ruská pobočka české skupiny Home Credit kvůli "nestandardní aktivitě na síti". Podle mluvčího firmy weby ruských poboček přestaly fungovat.

Šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleskandr Turčynov z rozsáhlého útoku na ukrajinské instituce obvinil Rusko. Podle něj první analýzy hackerského zásahu obsahují "ruské otisky prstů".