Na primátorovo zatčení reagovala dnes Liberální strana, která je od loňského ledna členem proevropské vládní koalice premiéra Pavla Filipa z Demokratické strany. Kromě těchto dvou stran podporuje koalici v parlamentu rovněž část Liberálnědemokratické strany a skupina bývalých komunistů.

"Udělali jsme všechno, abychom zabránili předčasným volbám, aby se proruské strany nedostaly k vládě, ale bohužel čas ukázal, že to neocenili ani občané ani naši kolegové z koalice," uvedl dnes předseda Liberální strany Mihai Ghimpu. "Odvolávají se na takzvaný boj proti korupci..ale je to politické rozhodnutí a show," uvedl také Ghimpu, podle něhož je Chirtoaca nevinný.

Dorin Chirtoaca byl zatčen kvůli podezření, že zařídil výhru v soutěži na stavbu parkovišť firmě, která mu údajně slíbila třináctiprocentní podíl ze zisku.

Zatčení předcházela několikahodinová policejní prohlídka v primátorově kanceláři, zatímco před radnicí demonstrovali primátorovi stoupenci a odpůrci. "Svobodu starostovi!" skandovali jedni a druzí odpovídali: "Do vězení!"

Osmatřicetiletý Chirtoaca, kterého policie zadržela na 72 hodin, se před novináři zdržel vyjádření. V čele moldavského hlavního města stojí třetí volební období za sebou, od roku 2007.

Policie ve čtvrtek zatkla celkem sedm lidí, mimo jiné dva primátorovy zástupce a šéfa městské dopravy, rovněž pocházející z Liberální strany.

Proruský prezident Igor Dodon po primátorově zatčení vyzval k naléhavé záchraně Kišiněva.