Prokuratura před soudem v metropoli Soulu exprezidentku obvinila, že zneužívala své pravomoci a přiměla firmy k poskytnutí úplatků ve výši desítek milionů dolarů. Pokud bude Pak Kun-hje shledána vinnou z přijímání úplatků od vedoucích představitelů firem a prozrazení tajných dokumentů, hrozí jí doživotní vězení, uvedla agentura AP. Podle AP se očekává, že proces potrvá několik měsíců.

Jen od šéfa Samsungu I Če-jonga přijala exprezidentka údajně úplatky rovnající se zhruba 26,65 milionu dolarů. I Če-jong již dříve popřel, že by dával Pak Kun-hje peníze výměnou za výhody pro Samsung.

"Obviněná Pak Kun-hje se spikla se svou přítelkyní Čche Son-sil... zneužívala moc a nutila firmy k dávání úplatků, z nichž měla osobní prospěch," řekl prokurátor I Won-sok u soudu. "Obviněná popírá i ta nejzákladnější fakta, ale obvinění jsou plně podpořena důkazními materiály a svědeckými výpověďmi," dodal.

Značná část úplatků podle prokuratury proudila ke dvěma nadacím, které řídila přítelkyně exprezidentky Čche Son-sil. Prokurátor rovněž exprezidentku obvinil, že svou přítelkyni Čche Son-sil nechala zasahovat do státních záležitostí, ačkoli neměla žádnou oficiální funkci.

U soudu byla přítomna i Čche Son-sil. Soudce Kim Se-jun uvedl, že se rozhodl případy obou žen spojit, a slíbil spravedlivý verdikt v souladu se zákony země. Obhájci exprezidentky požadovali, aby byly případy řešeny odděleně.

Bývalá prezidentka veškerá obvinění odmítla. "Nebyl důvod, aby prezidentka Pak nutila firmy darovat peníze, které sama nemohla použít," uvedl u soudu obhájce exprezidentky Ju Jong-Ha. "Ze zřízení zmíněných dvou nadací nemohla mít Pak Kun-hje žádný prospěch, protože peníze z těchto nadací nemohl žádný jednotlivec volně čerpat," dodal.

Před začátkem dnešního soudního jednání se před budovou soudu shromáždilo množství příznivců bývalé prezidentky, mávali státními vlajkami a požadovali propuštění někdejší hlavy státu.

Pak Kun-hje parlament v prosinci dočasně odvolal z funkce prezidentky a počátkem března jihokorejský ústavní soud političku definitivně zbavil moci. Bývalou hlavu státu už nechrání imunita, takže může být trestně stíhána.