Vyšetřování, které vede Vrchní státní zastupitelství v Olomouci ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou, se týká bývalých elitních policistů a podnikatelů.

U všech lidí, kteří skončili ve vazbě, žalobci navrhovali koluzní důvod vazby. Hrozilo tedy podle nich nebezpečí, že by dotyční mohli mařit objasnění trestní věci či ovlivňovat svědky, případně spoluobviněné. To se týká i osmého člověka, na kterého soud uvalil vazbu. "Soud rozhodl o vzetí osoby do vazby z důvodu obav, že bude působit na dosud nevyslechnuté svědky nebo spoluobviněné nebo jinak mařit objasňování skutečností závažných pro trestní stíhání," uvedla Hovorková.

Posledního z těch, které soud poslal do vazby, se podařilo zadržet až v sobotu, protože předtím pobýval v zahraničí.

V tiskové zprávě v pondělí Vrchní státní zastupitelství v Olomouci uvedlo, že obvinění padla za podezření ze spáchání trestných činů neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací, zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, podplacení a nadržování.

Podle České televize do vazby zamířili bývalý policista Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Michal Ratajský, bývalí policisté Jakub Sloup, Alexandr Jedlička, Jakub Patloka, advokátní koncipient Václav Kvíčala a podnikatelé Radek Moric a Samán Talabání. Kdo je osmým člověkem ve vazbě, není zřejmé, Hovorková jméno nesdělila.

Mezi stíhanými v aktuální kauze je podle ČT také Radim Jüttner, šéf skupiny Kajot (nyní Net and games) či někdejší důstojník Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Miroslav Palán. Stíhání majoritního vlastníka investiční skupiny DRFG Davida Rusňáka vyvolalo reakce i na politické scéně. Rusňák byl členem a sponzorem ANO a je také zetěm Aleny Schillerové, náměstkyně ministra financí Andreje Babiše (ANO). V sobotu Rusňák oznámil, že členství v hnutí ukončil.