Neúspěšný kandidát na newyorského starostu má za sebou již několik sexuálních skandálů, poprvé se však dostal až před soud. Weinerův případ zasáhl rovněž do loňské prezidentské kampaně, neboť policie v rámci vyšetřování případu objevila v jeho počítači e-maily Hillary Clintonové.

Policie jej začala vyšetřovat poté, co se dívka ze Severní Karolíny svěřila bulvárnímu webu, že si s ní Weiner několik měsíců psal obscénní zprávy. Snažil se ji prý rovněž přimět, aby se svlékla před kamerou.

"Je mi z toho zle, ale to mě neomlouvá," řekl podle AP před soudem dvaapadesátiletý Weiner, který měl slzy na krajíčku. Uznal, že jeho jednání bylo nemorální i nezákonné.

Před federální soudkyní poté vypověděl, že "nutkavě usiloval o pozornost žen, které ho kontaktovaly na sociálních sítích". Činil tak prý od doby, co se na přelomu tisíciletí stal kongresmanem, až do loňska.

Podle zákona by za své činy mohl dostat až desetileté vězení. Na základě dohody s prokuraturou, v jejímž rámci se přiznal, si však podle AP zřejmě odpyká daleko menší trest. V dohodě se vzdal jakékoli možnosti odvolání v případě, že bude odsouzen k 21 až 27 měsícům ve vězení.

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) mu v rámci zajišťování důkazů v září zabavil počítač, v němž pak vyšetřovatelé našli velké množství e-mailů odeslaných ze soukromého poštovního účtu Clintonové v době, kdy byla ministryní zahraničí. Později vyšlo najevo, že komunikaci nahrála do počítače jako do záložního média dlouholetá poradkyně Clintonové Huma Abedinová. Právě skandál s úřední elektronickou poštou své sokyně hojně využíval v kampani nynější prezident Donald Trump.

Abedinová loni od Weinera, s nímž má malého syna, kvůli jeho sexuálním aférám odešla.

Kdysi ambiciózní demokratický politik zhatil svou slibně nastartovanou dráhu opakovanými prohřešky proti dobrým mravům. Před čtyřmi lety, když se ucházel o křeslo newyorského starosty, se na veřejnost dostal záznam o jeho peprné korespondenci s jistou mladou ženou. Už v roce 2011 rezignoval na post v Kongresu poté, co vyšlo najevo, že několika ženám rozeslal své intimní fotografie.