Soudce William Orrick vydal předběžné opatření, kterým zablokoval účinnost části prezidentova dekretu do doby, než o něm soudy rozhodnout definitivně. Podle Orricka je pravděpodobné, že ho soudy shledají protiústavním. Rozdělování dotací je totiž v kompetenci Kongresu, nikoliv prezidenta, uvedl federální soudce.

Takzvaná azylová města jsou města, která vstřícně přistupují k přistěhovalcům, kteří v USA pobývají nelegálně. Nejčastěji se to projevuje tím, že nijak nepátrají v minulosti dotčených migrantů a odmítají je internovat, jak to po nich požadují americké imigrační úřady.

Termín azylové město, azylový okres či azylová univerzita se mimořádně rozšířil po nástupu prezidenta Trumpa k moci. Magnát během předvolební kampaně prohlásil, že z USA deportuje všechny migranty bez dokladů, později upřesnil, že chce vyhostit především zločince.

San Francisco, které je stejně jako Chicago, Los Angeles, Filadelfie či New York jedním z azylových měst, už na konci ledna zažalovalo Trumpův exekutivní příkaz o přerušení poskytování vládní peněz radnicím, které odmítají spolupracovat s imigračními úřady. Nařízení podle města odporuje ústavě USA, konkrétně desátému dodatku, který stanoví, že pravomoci, jež nepřísluší federální vládě, by měly mít jednotlivé státy.

Okres Santa Clara, který se k žalobě San Franciska připojil, by v případě účinnosti dekretu přišel podle svého vedení o 1,7 miliardy dolarů (42 miliard Kč). San Francisco by nedostalo dvě miliardy dolarů (49 miliard).

Dekret namířený proti azylovým městům není prvním, který americké soudy prezidentovi Trumpovi zablokovaly. Už dříve pozastavily platnost dalšího sporného nařízení, které zastavovalo všechny imigrační programy a dočasně zakazovalo vstup do země občanům šesti převážně muslimských zemí.