Sociálnědemokratická CHP kritizuje hlavně kontroverzní rozhodnutí volební komise, která uznala za platné i volební lístky a obálky, které nebyly řádně orazítkovány. Tento krok označila za protiprávní i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která průběh všelidového hlasování monitorovala.

Erdogan večer agentuře Reuters řekl, že kompetence k projednání záležitosti nemá ani tento soud, ani Evropský soud pro lidská práva. I na ten se CHP rozhodla před několika dny obrátit poté, co volební komise zamítla návrh na zrušení výsledků referenda, který podala CHP a dvě další opoziční strany.

V tureckém referendu z poloviny dubna zvítězili s 51,4 procenty zastánci změny parlamentního systému na systém prezidentský. O rozšíření svých pravomocí usiloval především Erdogan, kterému nová ústava umožní také obnovit členství ve vládní Straně spravedlnosti a rozvoje (AKP). O návrat do AKP zažádá Erdogan podle svého mluvčího poté, co volební komise oficiálně zveřejní konečné výsledky referenda. Dosavadní pravidla vyžadovala, aby byla hlava státu nadstranická.