Obžaloba tvrdí, že bývalý předseda představenstva MSD Petr Jánský a dva členové představenstva Daniel Tureček a Jan Zavřel tunelovali družstvo v letech 2010 až 2013 prostřednictvím fingovaných úvěrů, které sami schvalovali.

Zpronevěru a převedení peněz na účty v Hongkongu podle obžaloby organizoval člen družstva a podnikatel Petr Koltok spolu s Vinšem, který koordinoval činnost 13 bílých koní. Muži podle obžaloby využívali předem připravené, tzv. ready-made firmy zastupované nastrčenými lidmi, například studentkou, invalidním důchodcem či několika nezaměstnanými.

Vinš dnes prohlásil, že má k obžalobě výhrady. Tvrdil, že nevěděl, že se děje něco nelegálního. Do kauzy byl vtažen jako podnikatel, který měl vydělat na prodeji pozemků. Přes jeho firmy však odtékaly peníze pryč. "Domnívám se, že jsem byl součástí nějakého plánu, který řídil někdo jiný," řekl soudu Vinš. Obžalobu v minulosti odmítli i další obžalovaní.

Mezi obžalované bílé koně patří bývalý voják Jakub Andres, který si odpykává devatenáctiletý trest vězení za nájemnou vraždu drogového dealera. Podle obžaloby ho škrtil tkaničkou, polil chemikálií a zakopal do jámy. Právě kvůli Andresovi soud část kauzy projednává mimo svou budovu.