Michaela Patricie Muzikářová zmizela pravděpodobně 11. ledna, kdy nepřišla do školy. Její matka nahlásila pohřešování tentýž den vpodvečer. Ráno kolem 5:00 odcházela žena do práce, dívku ale nekontrolovala. Dívčin telefon byl naposledy aktivní 10. ledna večer.

K nalezení dívky nevedly výslechy blízkých ani lidí z okolí. Stejně tak nepomohly rozsáhlé pátrací akce. Policie opakovaně pátrala v lesích v okolí Kralovic na Plzeňsku, ale i na ústecké skládce.

"Kriminalisté dál po pohřešované Michaele Patricii Muzikářové pátrají a dále na případu pracují. V tuto chvíli nemáme žádné aktuální informace, které bychom mohli veřejnosti sdělit," řekla ČTK Hyšplerová. Bližší oficiální informace policie už od února neposkytuje. Hyšplerová neupřesnila ani to, jak početný tým kriminalistů po školačce pátrá, ani to, s jakými variantami pracují.

Případ ještě více zkomplikovala na konci ledna sebevražda přítele matky pohřešované dívky. Právě toho kriminalisté z podílu na jejím zmizení podle informací ČTK podezřívali, opakovaně ho vyslýchali. Muž, který čelil obžalobě kvůli údajnému obtěžování jiné dívky, se oběsil v pronajatém bytě v Čeminech na Plzeňsku.

To, že byl podezřelým, kriminalisté nikdy oficiálně nepotvrdili. Krátce po sebevraždě přestala policie komunikovat s médii téměř úplně a omezuje se jen na několik vět. Není tak možné zjistit ani to, zda stále pracuje se stejnými variantami. Bezprostředně po zmizení dívky kriminalisté uvedli, že odešla buď sama nebo se stala obětí trestného činu. "Vidíme jako velmi pravděpodobné, že se mohla stát obětí závažného trestného činu. To je první varianta. Druhá varianta je, že odešla z domova dobrovolně. Obě tyto varianty jsou v současné době rovnocenné. Obě je prověřujeme a zatím nemáme informace o tom, že bychom jedné z těch variant mohli dát přednost," řekl den po zmizení dívky náměstek krajského policejního ředitele Zbyněk Dvořák.

Po dívce pátrá policie nejen na území Česka, ale v celém schengenském prostoru. Policie už dříve odmítla spekulace některých médií, že by stopy po dívce mohly vést do Německa.