Všechny oběti podvodníka byly ženy. "Jména si tipoval na zvoncích. Šlo především o to, aby šlo o samotné ženské jméno," řekl Kubánek. Pod záminkou, že je známý jejich vnuka, či syna, se pak podle kriminalistů dostal do bytu. Následně si vymyslel legendu, proč potřebuje peníze. Každá seniorka mu v průměru půjčila kolem 5000 korun. Peníze ani muže již pak podvedené ženy neviděly.

Podle policie muž podváděl v celém Česku. Oběti jsou jak z Chomutova, tak z Prahy, Brna, Zábřehu na Moravě nebo Mladé Boleslavi. "Když jsme poté vyhodnocovali modus operandi jednotlivých pachatelů na území celé České republiky, tak se nám podařilo vytipovat konkrétní osobu," uvedl Kubánek.

Podezřelého zadržela policie minulý týden v Olomouci. Za podvody byl již opakovaně trestán. "Naposledy byl odsouzen ke čtyřem letům nepodmíněně za 64 naprosto stejných skutků. Propuštěn byl loni v březnu," doplnil kriminalista František Macek.

Muž se k podvodům podle policie vesměs doznal. Chomutovští kriminalisté muže obvinili za 29 skutků, případů ale bude zřejmě víc. "Stále prošetřujeme další možnosti a další pravděpodobné poškozené, kteří v té věci budou figurovat," řekl Kubánek. Za podvody a porušování domovní svobody hrozí obviněnému až pět let vězení.

Vyšetřování podvodů na starých lidech je podle kriminalistů složité. "Osoby vysokého věku - v tomto případě bylo hodně seniorů nad 90 let - zapomínají, jejich informace mohou být zkreslené. Je potřeba v těchto případech vždy velmi rychle a samozřejmě co nejkvalitněji začít řešit a vyslýchat tyto osoby," dodal Kubánek.