Ukrajinský národní protikorupční úřad (NABU) se nedávno stal terčem kritiky premiéra Volodymyra Hrojsmana za pomalou realizaci zákona, podle něhož mají veřejní činitelé včetně poslanců veřejně deklarovat svůj majetek. Zákon je už v platnosti od loňského roku, ale mnohé veřejně činné osoby ho buď ignorují, nebo podle médií přímo sabotují.

Z těch majetkových přiznání, která byla odevzdána, je navíc podle ukrajinských médií veřejnost často šokovaná. Vyplývá z nich totiž, že činitelé s běžnými platy disponují obrovským majetkem. Od 1. dubna měla být data uložena ve veřejně přístupné databázi, ale ani tento termín nebude dodržen.

USAID spolupracuje s NABU na kontrole financování politických stran a dojednávala účast i v dalších projektech. Teď se rozhodla od svých plánů ustoupit, i když s příslibem, že budoucí spolupráce je možná. Čím je podmíněna, americké velvyslanectví neuvedlo.

Podle zdrojů z NABU může být rozhodnutí USAID důsledkem nedávné novely zákona o majetkových přiznáních, podle níž jsou povinností deklarovat majetek vázány i nevládní organizace. To podle ukrajinských občanských aktivistů otevírá cestu k policejnímu zastrašování, protože mnohé z nich se zabývají právě odhalováním korupce.

Proti novele protestovali diplomaté předních západoevropských států při nedávném setkání s prezidentem Petrem Porošenkem.