Elektronickou podobu sbírky spustil nedávno také Nejvyšší správní soud (NSS), který ji ale zpřístupnil bez placení a zároveň zrušil tištěnou podobu.

U NS je situace složitější. Ve spolupráci s nakladatelstvím Wolters Kluwer vytvořil webové stránky takzvané zelené sbírky, která obsahuje klíčová rozhodnutí a stanoviska schválená k publikaci Nejvyšším soudem, a rovněž modré sbírky s judikaturou Evropského soudu pro lidská práva.

"Zájem o elektronicky dostupné dokumenty je logický, přičemž samostatný portál Sbírky umožňuje snadnější vyhledávání a komfortnější uživatelské prostředí zejména pro ty, kteří pravidelně pracují s judikaturou," uvedl Tomíček.

Část sbírkových rozhodnutí je přitom už z dřívějška dostupná na hlavním webu NS, tam ovšem v méně komfortní podobě, navíc zpětně jen do roku 2002. Nový portál sahá do roku 1993, postupně obsáhne také rozhodnutí ze sbírek vydaných v 60. či 70. letech minulého století.

"V případě modré sbírky bude snahou NS umožnit komfortní vyhledávání rozsudků Evropského soudu pro lidská práva přeložených a anotovaných do českého jazyka," uvedl Tomíček.

Důležitá rozhodnutí správních soudů jsou bezplatně k dispozici na webu spuštěném letos v lednu. "Jsem přesvědčen, že prvním předpokladem pro dodržování práva ve společnosti je jeho obecná dostupnost pro každého bez zbytečných omezení. Stejně tak je důležité, aby se mohl každý seznámit se soudními rozhodnutími, v nichž se právo aplikuje a interpretuje v konkrétních případech, a ve vlastní životní situaci se tak mohl poučit," uvedl při spuštění předseda NSS Josef Baxa.