"V Praze se bude promítat 150 filmů. Z toho nám 50 nabídli. Po loňské zkušenosti, kdy si někteří lidé stěžovali, že nestihli všechny filmy, jsme se rozhodli z nabízených ještě vybrat jen některé. Ty nejkvalitnější filmy budeme promítat dvakrát i třikrát," uvedla Konczyna.

Vedle filmových projekcí pořadatelé připravují doprovodný program. Tématem letošního festivalu je umění spolupráce. Proto se do programu zapojí herci a lektoři ostravského improvizačního divadla Odvaz. Akce Ochutnejme svět pak nabídne ukázky gastronomie z Thajska, Vietnamu či Indie a Estonska. Zájemci mohou ochutnávat 1. dubna v Provozu Hlubina.

Pro neslyšící letos festival připravil na 9. dubna dva filmy ve speciální úpravě. "Tento zážitek zprostředkujeme také ostatním divákům, kteří budou mít i díky doprovodnému programu možnost vyzkoušet si prožít odpoledne bez těchto základních smyslů," řekla mluvčí festivalu Petra Ondruchová Uvírová.

Filmové projekce jsou naplánované v Cineportu Hlubina, kde ostravskou část festivalu slavnostně zahájí 31. března film Není úniku o lidech, kteří přežili a přežívají válku v Iráku. Promítat se bude také v Minikině Ostrava a klubu Atlantik. Novinkou letošního festivalu budou projekce a debaty v Centru Pant a kině Luna.

Jeden svět je největší mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech. Hlavní část v Praze se letos uskutečnila od 6. do 15. března, program pokračuje ve více než 30 městech v Česku. V Ostravě se koná již poosmnácté. Informace o programu zájemci najdou na stránkách www.jedensvet.cz.