Před švýcarským parlamentem v Bernu v sobotu demonstrovalo přes 5000 lidí proti nadcházejícímu referendu, v němž budou turečtí občané rozhodovat o změnách ústavy, které by měly posílit postavení hlavy státu.

Na jednom z transparentů, které protestující nesli, byl portrét tureckého prezidenta s pistolí u hlavy a nápis Zabijte Erdogana jeho vlastními zbraněmi.

Bernská policie zahájila vyšetřování kvůli podezření z "veřejné výzvy ke zločinům a násilí", uvedl mluvčí Dominik Jaeggi. Podle Anadolu vyšetřování zahájily i turecké úřady. Osoby, které nesly v davu transparent, by mohly čelit obvinění z členství v teroristické organizaci, urážky prezidenta a podpory teroristické propagandy, uvedla agentura. Turecká policie dostala za úkol zjistit totožnost lidí, kteří transparent rozvinuli.

Švýcarská policie transparent během demonstrace nezabavila. Proti demonstrantům nezasáhla ani jinak.

Už v neděli si turecké ministerstvo zahraničí kvůli demonstraci předvolalo švýcarského velvyslance. Ankara chtěla, aby organizátoři protestu byli zadrženi a aby se taková událost již neopakovala. Podle Turecka byla organizátorem protestu zakázaná Strana kurdských pracujících (PKK). Tu za teroristickou organizaci považuje Turecko, Evropská unie i Spojené státy, ale nikoli Švýcarsko.

Erdogan se dnes k události vyjádřil na dalším ze shromáždění v kampani před referendem. "Vyrobili plakát, na kterém mně na hlavu míří pistole. A vybízeli k zabití Erdogana. Nikdo nemá moc mi vzít život, který mi Bůh udělil," řekl.

Podle švýcarského tisku se protestu účastnili Turci, Kurdové i zástupci švýcarských levicových stran a skupin. Organizátoři protestu se dnes od obrázku na transparentu distancovali.

Turecko se v souvislosti s referendem dostalo v uplynulých týdnech do konfliktu s několika evropskými zeměmi. Nizozemsko a Německo obvinila Ankara z nacistických praktik kvůli tomu, že v těchto zemích bylo zakázáno několik agitačních vystoupení tureckých politiků. Referendum o změnách ústavy se v Turecku bude konat 16. dubna. Už dnes začali hlasovat zástupci tureckých menšin v cizině.