Incident se stal 25. července, alkoholem povzbuzený Machata podle obžaloby dorazil na místo činu s jasným úmyslem vraždit. Přinesl si s sebou nůž se sedmnácticentimetrovou čepelí, který si dříve pořídil jako artefakt z války ve Vietnamu. Majitele chatky jednou bodl do hrudníku, a když poté o zbraň přišel, kopal ho a mlátil větví. V dalším útoku mu zabránili svědci události. Napadený skončil v motolské nemocnici na jednotce intenzivní péče.

"Já jsem velice hodnej a liberální člověk a ostatní bohužel tyto vlastnosti berou jako slabost. To mě dostávalo do problémů," zahájil osmapadesátiletý Machata svou obsáhlou výpověď u pražského městského soudu. Líčil, že přišel o byt i o chatu vinou své bývalé manželky. Když ho pak majitel vystěhoval i z chatky ve Višňovce, na obžalovaného už toho prý bylo moc.

"Prostě jsem vůbec nevěděl, co mám dělat. Najednou už to nešlo, najednou jsem přišel úplně o všechno. Prostě to ve mně nějak bouchlo, vytáhl jsem ten nůž a bodl jsem," popsal.

Machata bydlel v chatce od loňského jara, a to na základě ústní dohody. Nájem neplatil včas, což zdůvodňuje tím, že změnil práci a jako brigádník zelinář v samoobsluze nedostával všechny peníze ihned jako dřív, ale jejich část mu chodila na dobírku. Majiteli po opakovaných upozorněních došla trpělivost, do chatky nastěhoval jiné dva bezdomovce a vyměnil zámek. Machatovi řekl, aby se sebral a odešel. "Snažil jsem se mu vysvětlit, že odejít nebude tak jednoduché: že tam mám velkou lednici, pračku, počítač, krabice s oblečením. To ho nezajímalo," tvrdí obžalovaný.

Napadený šestašedesátiletý muž dnes události vylíčil jinak. Už po týdnu prý Machata rozbil vstupní dveře, na zahradě navíc bez dovolení ořezal broskvoň. Nájem mu nezaplatil několik měsíců.