Pelikán reagoval ve dvacetistránkovém materiálu a průvodním dopisu zaslaném premiérovi na únorové usnesení, které poslanci přijali na návrh komise k reorganizaci policie. "I po jejich pečlivém přezkoumání je neshledávám důvodnými a výrazně nedoporučuji jejich realizaci," napsal ke vzneseným požadavkům.

Podle poslanců by se vláda měla zabývat situací na olomouckém vrchním státním zastupitelství včetně případných personálních změn na vedoucích postech. Reorganizační komise totiž zkritizovala olomoucké žalobce za to, že v souvislosti s policejní reformou vypustili některé neověřené a nepravdivé informace, čímž aktivně vstoupili do politického života. "Ministr spravedlnosti je přesvědčen, že nejsou dány věcné důvody k odvolání vrchního státního zástupce v Olomouci," reagoval Pelikán.

Navržené změny trestního řádu pak ministr označil za nesystémové a zpochybnil jejich soulad s Ústavou. Sněmovna mimo jiné navrhla vypustit oprávnění státního zástupce osobně provádět jednotlivé úkony trestního řízení nebo i celé vyšetřování namísto policie. Pelikán to zavrhl s tím, že právě státní zástupce je odpovědný za zákonnost, rychlost a plynulost trestního řízení.

"Při akceptaci požadavku Poslanecké sněmovny by mohlo dojít k situaci, kdy státní zástupce již nebude moci například nahrazovat činnost policejního orgánu v případě jeho nečinnosti. Navrhované opatření tak představuje výrazný zásah do postavení státního zástupce v rámci trestního řízení, jeho faktické oslabení a představuje riziko pro úspěšné provádění trestního řízení," uvedl ministr.

Požadavek na zabezpečení důsledné aplikace trestního řádu při posuzování důvodnosti odposlechů Pelikán komentoval tak, že vytváření závazného pokynu či metodik by bylo v rozporu se zásadou soudcovské nezávislosti. U státních zástupců je pak jejich metodické vedení plně v gesci nejvyššího státního zástupce.

Server Česká justice uvedl, že ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) premiérovi sdělil, že řešení návrhu poslanců je zcela v kompetenci ministerstva spravedlnosti. Zejména u některých návrhů by totiž podle něj jinak mohla být dána příčina ke spekulacím o možných účelových zásazích ministerstva vnitra. V dopise premiérovi Chovanec ale současně připustil spolupráci vnitra v případě změn trestního řádu ohledně pravomocí státního zástupce vyměnit nebo určit k vyšetřování konkrétního policistu.