Na českých internetových bazarech nabízeli podvodníci podle Balákové ke koupi dobře vypadající ojetá osobní auta za nízké ceny. "Nikdo ze zájemců, kteří na jejich inzerci zareagovali a peníze jim poslali, se auta nedočkal," sdělila.

Krajští detektivové při vyšetřování zjistili, že trestná činnost těchto podvodníků zasahuje hned do několika států Evropy. "Policisté skupině prozatím prokázali podvody na Českolipsku za 335.000 korun. Avšak už teď vědí, že celkové škody po zadokumentování všech případů, které mají cizinci na svědomí, půjdou do milionů korun," uvedla policejní mluvčí.

Detektivové totiž třem cizincům zadrženým minulý týden v Praze dosud zablokovali 25 bankovních účtů, na které podvedení klienti poslali více než tři miliony korun. Platby přicházely na účty převážně ze zahraničí, a to z Anglie, Španělska, Rakouska a Slovenska. Podvodníci s kupci komunikovali e-mailem lámanou češtinou a obvykle se vydávali za obchodníky z Německa. Za auta požadovali zálohy a později se snažili vylákat i zbytek ceny pod záminkou, že vozidlo na hranicích zadržují celníci. Mnozí kupci nátlaku podle policie podlehli.

V bytě tří zadržených v Praze našli policisté padělané občanské průkazy, peníze a platební karty, mobilní telefony, notebooky, tiskárny a technické zařízení, které mohlo sloužit k padělání dokladů totožnosti. "Jeden z cizinců měl k dispozici v době zadržení celkem osm různých občanských průkazů se svou fotografií. Policisté vědí ještě o dalších jeho pěti různých falešných identitách, které užíval," sdělila mluvčí.

Policisté také prověřují, zda byla pražská skupina nějak napojena na jiný gang čtyř cizinců zadržených koncem února v Brně libereckými detektivy. Čtveřici obvinili policisté ze spolupachatelství na podvodu se škodou 470.000 korun. Skupině zablokovala policie 15 bankovních účtů, na kterých bylo zhruba 400.000 korun. Dalších 600.000 korun v hotovosti a také padělané občanské průkazy našli kriminalisté v brněnském bytě.

Ačkoli nic zatím nenasvědčuje tomu, že se zadržení cizinci z Prahy znali se skupinou z Brna, oba gangy používaly podle policie při páchání zločinů velmi podobné metody. "Kriminalisté pracují s několika verzemi. Může se například jednat o dvě nezávislé skupiny řízené z jednoho, nejspíše zahraničního centra. Nebo obě skupiny získaly návod na páchání této trestné činnosti za to, že za něj budou odevzdávat část ze svého zisku. Vyšetřování je opravdu na samém počátku a žádnou z verzí nelze vyloučit," uvedla policejní mluvčí.