"Je hlavním podezřelým z četných výhrůžek, které dostaly různé židovské komunity a organizace ve světě," řekl listu The Jerusalem Post policejní mluvčí Mickey Rosenfeld. Dodal, že není zatím jasné, zda měl muž nějaké komplice, ale pokud ano, tak byl hlavním strůjcem těchto akcí.

Policie později upřesnila, že mladíkovi je 18 let, ale jeho jméno soud zakázal zveřejnit. Motivy jeho počínání nejsou dosud jasné. Jeho obhájkyně Galit Bashová podle agentury Reuters uvedla, že její klient má nádor na mozku, který mohl ovlivnit jeho chování, jakož i způsobit problémy s pochopením, co je správné a co špatné. Nebyl schopen chodit do školy, zaměstnat se, ani sloužit v armádě. Soudce rozhodl, že mladík zůstane ve vazbě nejméně osm dalších dnů.

První výhrůžka, kterou v rámci tohoto případu policie vyšetřovala, byla zaznamenána před asi šesti měsíci na Novém Zélandu. Poté policie příslušných zemí, v čele s Izraelem, zahájily vyšetřování.

V posledních třech měsících americké úřady vyšetřovaly více než stovku výhrůžek použití bomby proti židovským organizacím v tuctu amerických států. Izraelská policie předpokládá, že zadržený mladík má většinu hrozeb na svědomí, přesný počet však zatím není jasný.

V jednom z případů výhrůžek muselo dokonce kvůli tomu nouzově přistát letadlo společnosti Delta Airlines na Kennedyho letišti v New Yorku v lednu 2015.

Policie dnes prohledala dům podezřelého a zatkla i jeho otce, kterého předvedla k výslechu. Chce zjistit, zda o synových aktivitách věděl. Syn měl totiž doma takové technické vybavení, které mohlo vzbudit otcovo podezření. Tato vyspělá technika podle policie sloužila k tomu, aby skryla identitu autora výhrůžek.

Americké úřady v souvislosti s výhrůžkami zatkly již jednoho muže, bývalého novináře ze St. Louis, který je obviněn z toho, že židovským organizacím vyhrožoval v rámci své pomsty bývalé přítelkyni.