Italský prezident Sergio Mattarella v úterý nyní jednašedesátileté ženě s americkým i portugalským občanstvím udělil částečnou milost a zkrátil jí trest ze čtyř na tři roky. To de Sousaové umožnilo požádat soud, aby si zbytek trestu mohla odpykat na svobodě. Lisabonský soud dnes její žádosti vyhověl a bývalá agentka, kterou zatkla portugalská policie minulý týden, se odpoledne dostala z vazby.

"Sabrina je nyní na svobodě. Čekáme na rozhodnutí italského soudu o alternativním trestu za vězení. Pravděpodobně půjde o veřejně prospěšné práce, které si odslouží v Portugalsku. Dnes ale potřebuje odpočinek," uvedl právník de Sousaové Manuel Magalhaes e Silva.

De Sousaová byla v roce 2009 spolu s dalšími 25 lidmi v Itálii v nepřítomnosti odsouzena za únos imáma milánské mešity Usámy Mustafy Hasana v roce 2003. Spojené státy duchovního podezřívaly z podpory terorismu. Hasan, známý také pod přezdívkou abú Umar, byl následně přepraven na vojenskou základnu NATO v Avianu na severovýchodě Itálie a poté do Egypta, kde byl vězněn a údajně mučen. Kauza zkomplikovala italsko-americké vztahy, neboť Itálie předtím udělila Hasanovi politický azyl.

De Sousaová, která vždy uváděla, že je nevinná, několik let bojovala v Portugalsku proti možnému vydání do Itálie.