Sobotka požádal Chovance a Pelikána, aby mu své stanovisko k poslaneckým usnesením předložili do poloviny března, sdělil ČTK Úřad vlády. "Požádal oba ministry, aby mu zaslali analýzu záležitostí uvedených v usnesení, které spadají do působnosti ministerstva vnitra a ministerstva spravedlnosti a zároveň navrhli další postup za svůj resort," uvedl Úřad vlády.

Pelikán dnes ČTK potvrdil, že dopis přišel dnes odpoledne. "Úkol pana premiéra samozřejmě splním, byť mne mrzí, že mi na analýzu dává dva týdny, když jeho úřadu trvalo tři týdny si o ni ve třech větách říct," napsal ČTK Pelikán.

Sněmovna v závěrečném usnesení vyzvala vládu, aby v souvislosti s činností olomouckého VSZ posoudila, zda postačuje kárná žaloba, kterou podal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, nebo zda nejsou potřeba další opatření, včetně personálních změn.

Po kabinetu rovněž poslanci chtěli, aby přišel s novelou trestního řádu. Na vyšetřování trestných činů, z jejichž spáchání jsou podezřelí státní zástupci, by podle nich neměli kvůli možným osobním vazbám dohlížet jiní žalobci. V případě trestného činu zneužívání pravomoci, z něhož by byli podezřelí vedoucí státní zástupci nebo jejich náměstci, by navíc podle dolní komory neměla plynout promlčecí doba.