Společnost T-Mobile dostala pokutu v polovině loňského roku kvůli tomu, že dostatečně nezabezpečila data svých klientů před jejich odcizením svým zaměstnancem. Mezi odcizenými údaji byla jména, data narození, adresy, telefonní čísla, zákaznické kódy, údaje o tarifech, průměrných útratách a značkách zařízení i čísla účtů. Operátor postih přijal. Sankci označil za nepřiměřenou, ale neodvolal se.

Úřad podle zprávy kontroloval nejen soukromé firmy, ale i státní instituce včetně ministerstev, mimo jiné uprchlická zařízení ministerstva vnitra. V nich žádné porušení zákona o ochraně osobních údajů neodhalil. Naopak ministerstvu práce a sociálních věcí uložil pokutu ve výši 150.000 korun za to, že nedostatečně kontrolovalo zálohovaná data žadatelů o dávky v pronajatých externích datových centrech.

Ochránci soukromí udělovali sankce nejen za porušení zákona o ochraně osobních údajů, ale i podle zákona o informační společnosti za nevyžádaná obchodní sdělení. Kvůli tomu uložil například půlmilionovou pokutu firmě EC PROFIT s. r. o, která provozuje internetový obchod se šperky a zavazadly.

Předsedkyně úřadu Ivana Janů ve zprávě poukázala na to, že ÚOOÚ byl loni na rozdíl od minulosti několikrát opomenut jako připomínkové místo. Jako příklad uvedla návrh novely zákona o zpravodajských službách, v němž byla navrhována reforma dozoru nad zpravodajskými službami.