Odůvodnění zatím soud nezveřejnil. Mluvčí Miroslava Sedláčková rozhodnutí nekomentovala, k trestním kauzám se zpravidla soud nevyjadřuje.

Balhar ženu podle pravomocného rozsudku přepadl v roce 2013. Z trezoru si poté odnesl téměř 200.000 korun. Loni jeho dovolání odmítl Nejvyšší soud. Balhar tehdy neúspěšně zpochybňoval rozsah dokazování a způsob hodnocení důkazů.

Paralelně Balhar usiloval o obnovu řízení. Krajský soud v Ostravě se jeho situací nedávno zabýval, podle databáze InfoSoud žádost o nový proces zamítl.

Balhar ženu osobně znal. Podle rozsudku na ni za útočil po svém odchodu z hospody ke konci pracovní doby úřednice. Vnikl za přepážku a zasadil jí osm ran do hlavy a temene neznámým tupým předmětem.

Úřednice se snažila rány vykrýt. Utrpěla mnohačetné poranění včetně krvácení do mozku, na místě zemřela. Z místa si poté vrah odnesl peníze a utekl.

Balhar byl odsouzen na základě řetězce nepřímých důkazů. Alibi mu poskytovala jeho matka, která tvrdila, že byl v době útoku doma. Další svědek naopak Balharův odchod na poštu před 17:00 potvrdil. Muže usvědčovaly také pachové stopy za přepážkou i na trezoru.